BÖLGE REHBERİ

4000 yıllık muhteşem tarihi geçmişi, benzersiz doğal güzellikleri, tarihi eserleri ile Karadeniz'in bu olağanüstü şehrinde eşsiz bir deneyim yaşayacaksınız.  Bu önemli doğa ve kültür şehrinde birbirinden değerli tarihi yapılar, eşsiz güzelliklerle dolu göller, yaylalar, tarihe yolculuk yapacağınız müzeler ve benzersiz yöresel lezzetler sizi bekliyor. 

SÜMELA MANASTIRI
Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere köyü sınırları içinde yer almaktadır. Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sumela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” adı ile anılır. Sümela Manastırı'nın Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375–395) Atina'dan gelen Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından kurulduğu düşünülür. Sümela, manastır işlevini 1923 yılına kadar sürdürdü.

AYASOFYA MÜZESİ
Ortahisar ilçesinin Ayasofya mahallesinde yer almaktadır. İstanbul'un Latinler tarafından işgal edilmesinden sonra kaçan ve Trabzon'da 1204 yılında yeni bir devlet kuran Kommenos ailesinden Kral I.Manuel (1238-1263) tarafından 1250-1260 yılları arasında yaptırılan ve bir manastır kilisesi olan Ayasofya adı "Kutsal Bilgelik" anlamına gelir. Bölgenin 1461 yılında Osmanlılar tarafından fethedilmesine kadar geçen dönemde önemli bir kilise olan Ayasofya, bu tarihten sonra da önemini koruyarak faaliyetlerine devam etmiştir. 1670 yılında görülen ihtiyaç üzerine camiye çevrilmiş ve 1864 yılında da restore edilmiştir. I. Dünya Savaşı yıllarında Ruslar tarafından işgal edilen Ayasofya, askeri karargah, hastane, depo ve savaştan sonra yine cami olarak kullanılmıştır. 1958-1962 yılları arasında Edinburgh Üniversitesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliği ile restore edilerek, 1964 yılında müzeye çevrilmiştir. Vakıflar Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından 2013'te camiye dönüştürülmüştür.

KIZLAR MANASTIRI
Kızlar Manastırı konum olarak hemen Trabzon Boztepe de bulunmaktadır. İmparator III. Aleksios’un (1349–1390) yaptırdığı manastır, çeşitli odalar, aşhaneler, çan kulesi, misafirhane, havuz ve iki kiliseden meydana gelmiştir. 1923 yılına kadar kullanılan manastır, daha sonra terkedilmiştir.

 

 

UZUNGÖL
Trabzon iline bağlı Çaykara ilçesi sınırları içinde bulunan Uzungöl; muhteşem doğası ile hem yurt içinden, hem de yurt dışından yoğun şekilde ziyaret çeken önemli turistik noktalardan biridir. Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl, “Uzungöl” olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir.

SERA GÖLÜ
Trabzon'un Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunan bir heyelan set gölüdür. Göl, Yıldızlı ve Derecik belediyelerinin arasında yer alan Derecik Vadisi'nde oluşmuştur. Şehir merkezine 10km mesafe ve havalimanına 15dk mesafade bulunan Sera Gölü doğal güzelliğiyle Trabzon turizminin uğrak noktalarından biridir.

HAMSİKÖY
Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir. Asıl adı Hamseköy (Beşköy) olup Karadeniz yemek kültürünün başını çeken Hamsi'den ötürü Hamsiköy olarak kayıtlara geçmiştir. Eşsiz doğasının yanında sütlacıyla da meşhur olan Hamsiköy Trabzon turizminin uğrak noktalarından biridir.

TRABZON MÜZESİ
Trabzon Müzesi olarak düzenlenen konak, Zeytinlik Caddesi'nde 1900'lü yılların başlarında (1898-1913) Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmıştır. 1927-1932 yıllarında kamulaştırılan yapı 1988-2001 yılları arasında Kültür Bakanlığı'nca restore edilerek 22 Nisan 2001 tarihinde Trabzon Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Konağın bodrum katı Arkeolojik Eserler Seksiyonu, zemin katı Konak Teşhiri, birinci katı Etnoğrafik Eserler Seksiyonu ve asma katı İdari Bölüm olarak düzenlenmiştir.

TRABZON KALESİ
Trabzon Kalesi şehrin en yüksek tepesinde yer almaktadır. Denizden gelebilecek olan saldırıları önlemek amacıyla inşa edilen Trabzon Kalesi, yukarı hisar, orta hisar ve aşağı hisar olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Bir tarafı deniz, bir tarafı yeşilliklerle çevrili olan kale, Trabzon'un gezilmesi gereken en turistik yerlerinden biridir.

BEDESTEN
Trabzon il merkezinde yer alan Bedesten, Çarşı mahallesi sınırları içerisinde kalmaktadır. Yapım tarihi konusunda kesin bir bilgi olmasa da, 11.yy’da inşa edilen Ceneviz yapısı olduğu ve Osmanlının Trabzon ilini fetih etmesiyle Bedesten haline getirildiği şeklinde bilgiler elimizde mevcuttur. Trabzon Bedesteni büyük bir mimari şöleni ortaya koyuyor. Düzenli 28 cm’lik taşlardan meydana gelen Bedesten, kare planlı yapılandırılmıştır. Ayrıca 4 fil ayağı üzerine oturtularak, mimari estetik kazandırılmıştır. Fil ayaklarında dikkat çeken delikler, kat arası demirleri içerir. Ahşap kısım ise, bu deliklerin üzerine oturtulmuştur. Önemli bir eseri olan Bedesten, üst katlarında tüccarların ofis olarak kullandıkları yerleri, Osmanlı kahvehane kültürüne uygun kafelere bırakmış. Burada dinlenmek için bir kahve içmeniz, gününüzün ve gezintinizin içerisinde yapacağınız en iyi aktiviteden birisi olabilir.

St.Anna (Küçük Ayvasıl) Kilisesi
Çarşı mahallesinde bulunan bu yapı Trabzon’da ayakta kalabilen nadir kiliselerdendir. 1923 yılına kadar kilise olarak faaliyetini sürdüren Küçük Ayvasıl Kilisesi daha sonra belediye tarafından süt tozu ve incir deposu olarak kullanılmıştır. Kent merkezinde kurulmuş olmasına rağmen yıllarca harabe halde, kapısı kilitli ve ziyarete kapalı olan Küçük Ayvasıl Kilisesi'ni ziyaret etmek artık mümkün. Kültür ve Türizm Bakanlığına ödenek için başvurusu yapılan kilise, kapsamlı bir restorasyon ve röleve çalışmasından geçerek turizme kazandırıldı.